Nieuwste Tips voor de Israëlreizigers
Na de laatste bijeenkomst voor de reis, nog even het bestand online. Tips voor de reizigers Nieuw.doc
Zoals beloofd houden we jullie op de hoogte van de plaats van vertrek en het tijdstip. Jullie moeten de mail goed in de gaten houden.
Oekraïne op randje burgeroorlog: Liveblog van Koen Carlier (Christenen voor Israël)
https://christenenvoorisrael.nl/2014/01/oekraine-op-randje-burgeroorlog-liveblog-van-koen-carlier/
Artikel via Jan de Jongh de Leeuw
Een artikel dat Jan de Jongh de Leeuw stuurde over het dorp Never Shalom Wahat:
Als bijlage een artikel dat ik uit de Psychologie van januari 2014 gehaald heb. Misschien iets voor de website?
Nu, dat is inderdaad een mooi artikel dus bij deze geplaatst. Bedankt, Jan!
Bestanden, wetenswaardigheden en links
Op deze site zullen regelmatig nieuwe bestanden geplaatst worden
Bestanden Reis
Programma Hordijk 10 dgn.doc (1,2 MB) geplaatst op 15 oktober 2013
Allerlei tips voor de reis naar Israël geplaatst op 13 november 2013
Bijbelse en historische plaatsen geplaatst op 13 november 2013
Uitleg van de figuren op de Menora bij het Knesseth geplaatst op 13 november 2013
Welkom in sjoel
Mogelijk bezoeken we in Israël een sjoel (=synagoge) en daarom plaats ik dit bestand. Hierin wordt kort en bondig uitgelegd hoe zo'n dienst plaatsvindt. Welkom in sjoel
=====================================================================================================================
Een sjoel is het jiddische woord voor synagoge. Een synagoge (Grieks voor huis van samenkomst; Hebreeuws: Beit Knesset of Beis Knesses - בית כנסת') is in het Jodendom een gebeds- en gemeenschapshuis, waar religieuze bijeenkomsten plaatsvinden. Een andere naam voor synagoge, die vooral door Asjkenazische Joden wordt gebruikt, is sjoel, ook wel geschreven als shul (Jiddisch, van het D
uitse Schule dat school betekent). De synagoge is dan ook niet alleen een plaats voor gebed, maar ook een plaats om te lezen en onderwijzen uit de Thora. Met name charedische synagoges worden ook als studiezaal en bibliotheek gebruikt. Een synagoge die ook specifiek voor dit doel bestemd is, heet ook wel een beet midrasj. De Portugese joden gebruiken de term esnoga, of het in Nederland verbasterde snoge. Sommige liberale joden, met name in Noord-Amerika, noemen de synagoge ook tempel. (Wikipedia)Joods geloof
Kosjer wat is dat.doc (33,5 kB)
Kasjroetlijst Nederland.pdf (72,9 kB)
Shabbat
Shabbat is een rustdag, een groot deel van het leven in Israël ligt stil. Hoe kun je Shabbat (als niet-jood) het beste doorbrengen?
De zaterdag in Israel is inderdaad een andere dag dan we hier in Nederland gewend zijn. In Jeruzalem zijn vrijwel alle musea, restaurants en openbare gelegenheden gesloten. Ook rijden er geen bussen. Taxi’s en sheroets (groepstaxi’s) rijden wel. Je kunt er voor kiezen om deze rustdag mee te maken in Jeruzalem. Zo kan je de bijzondere sfeer bij de Klaagmuur proeven waar religieuze diensten worden gehouden. Let wel op dat je uit respect hier geen foto- of filmopnames van maakt. Op elke andere dag van de week is dit uiteraard geen probleem. Overigens, het ontbijt wordt gewoon geserveerd in het hotel. Ook zijn alle Christelijke en Arabische bezienswaardigheden toegankelijk. Je kunt dus een bezoek brengen aan de Heilig Grafkerk of rondstruinen over de Arabische shouk in de oude stad. In de Christelijke en Arabische wijk zijn de restaurants overigens gewoon geopend.
Tel Aviv is een ander verhaal. De stad heeft een seculier karakter, dit merk je zeker tijdens de shabbat. Hier zijn veel restaurants, strandtenten en cafés gewoon geopend. Het Israëlische weekend bestaat maar uit één vrije dag, op zondag wordt er gewoon weer gewerkt. Hierdoor willen de locals hun vrije dag optimaal benutten. Ze trekken naar het strand, gaan barbecueën in het park of drinken een kopje (ijs-)koffie op één van de vele terrassen. Je kunt je hier bij aansluiten of bijvoorbeeld een mooie stadswandeling maken.
In Eilat merk je weinig van de shabbat. De stad richt zich op toeristen en zijn vrijwel alle toeristische attracties geopend. Zo is bijvoorbeeld het Dolphin Reef open, zij het met aangepaste openingstijden.
Je kunt er ook voor kiezen om lekker de natuur in te trekken. Zo zijn er door het hele land schitterende hikes te maken in één van de vele Nationale Parken. Een andere optie is een excursie naar de Dode Zee en Massada. Rond het Meer van Galilea vind je veel Christelijke bezienswaardigheden die je tijdens de shabbat gewoon kunt bezoeken. In steden met veel Christelijke en Arabische inwoners, zoals Haifa en Nazareth, merk je overigens minder van de shabbatrust. Zo is er hier gewoon openbaar vervoer. Een uitzondering is de Grote Verzoendag (Jom Kippoer), dat in het najaar valt. Dan ligt het openbare leven in heel het land volledig stil. Er rijden geen taxi’s en bijna alle restaurants zijn dicht.
Geschiedenis van de staat Israël
Deputaatschap Israël CGK en ds C.J. van den Boogert
Ds C.J. van de Boogert van de CGK die hier in 's-Gravendeel heeft gestaan, zit in het Deputaatschap Israël van de CGK. Van zijn hand zijn verschillende artikelen verschenen die ik hier zal plaatsen mits hij toestemming verleent. Ook heeft hij een aantal jaren in Israël gewoond.
Het leek me leuk voor jullie om die te lezen. Ons kent ons....
14 februari 2013: Zoals jullie al gezien hebben, heeft ds. C.J. van den Boogert toestemming verleend, waar we heel blij mee zijn!