Bevolking
In vergelijking met zijn buurlanden is Israël een vrij Westers land. Waar je in bijvoorbeeld buurland Jordanie of Egypte vooral gesluierde vrouwen rond ziet lopen is dit in Israël veel minder. Dit komt deels door de grote groep joden die in Israël wonen. Daarnaast zijn de meeste Arabieren minder traditioneel zijn dan de Arabieren in de buurlanden. Reis je al wat langer in deze regio dan zal Israël ineens erg Westers aanvoelen!
Israël heeft zo'n 7,6 miljoen inwoners. De bevolking van Israël is zeer jong in verhouding tot de westerse wereld. Zo'n 30% van de Israëli’s zijn jonger dan14 jaar, tegenover 17 % in de Westerse landen. De bevolking van Israël bestaat uit 75,5 % Joden en 20,4 % Arabieren. Israël is natuurlijk het beloofde land voor de joden. Daardoor is Israël het enige land in de wereld waar de joden de meerderheid van de bevolking uitmaken. Daarnaast is Israël een van de meest verstedelijkte landen ter wereld: ruim 92% van de bevolking woont in de steden, vooral in Jeruzalem, Tel Aviv en Haifa.
De joden
De staat Israël is in 1948 opgericht. De joden zien Israel als het beloofde land dat god hen altijd al had beloofd. Sinds de oprichting van Israël zijn er dan ook zo'n 2,7 miljoen Joden naar Israël geemigreerd. Deze constante golf van immigratie heeft veel invloed gehad op de politiek en samenleving van het land. Als je kijkt naar de herkomst van de joden dan zijn er 8 groepen te maken:
- De groep joden die in Israel geboren zijn noem je de Sabra's
- een Groep van joodse bewoners van Palestina van vóór de moderne immigratie.
- De ca. 150.000 joden die tussen 1882 en 1931 het land als binnenkwamen, zijn vooral uit Oost-Europese landen afkomstig.
- Een aantal van de meer dan 300.000 joden uit Europa. Deze joden vluchtte in de oorlog vanuit Duitsland maar ook vanuit de door de Duitsers bezette gebieden (over deze groep joden kun je in het Jodenmuseum in Jeruzalem meer te weten komen).
- De joden die na de oorlog legaal of illegaal binnenkwamen (vaak overlevenden van een concentratiekamp.)
- De honderduizende gevluchtte joden die na 1948 uit Irak, Jemen en Noord-Afrika het land binnenstroomden, in de jaren tachtig ook uit Iran en Ethiopië, de Falasja's.
- Oost-Europese immigranten van na 1957
- Zionisten uit Europese landen, Noord- en Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en Australië.
De Arabieren
Tegenwoordig leven er meer dan 1 miljoen Arabieren in Israël, de meeste Arabieren in Israël zijn moslims (16% van de Israëlische bevolking), de anderen zijn christelijk of Druzisch. Arabieren in Israël zien zichzelf meestal als Palestijns.